Her ne kadar buradan sizlere teknoloji kullanımının faydalarından, bunların eğitimde kullanılmasının öneminden bahsediyorsak da her şeyin olduğu gibi teknoloji kullanımının da bir sınır elbet olmalı. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda.
Sizlere aslında biz teknolojinin eğitim ortamında kullanımından bahsediyoruz, ancak bugünler de yeni doğan çocukların bile ellerine hemen tabletler tutuşturuveriliyor. Hatta küçük çocukların tabletle mükemmel işler yaptığını görünce “aa ne kadar da zeki” maşallah diyerek bir de yaptığı hareket ödüllendiriliyor. Aslında çocuğunuzu ne kadar büyük bir tehlikeye attığınızın farkında mısınız?
Teknoloji çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor
Teknoloji bağımlılığı özellikle küçük yaşlarda olumsuz etkiler yaratabiliyor. Örneğin küçük yaşlarda tablet kullanmaya başlayan çocuklarda da bir süre sonra ellerine aldığı bir kitapta bile dokunmatik özellik aradığı, gördüğü bir resme tıkladığında resmin büyümesini beklediği görülmüştür (Çağıltay & Göktaş, 2013). Yani çocuğun gelişimi olumsuz yönde etkilenmiştir. Yine aynı şekilde çocukları bu kadar teknolojiye maruz bırakmak onların sosyal anlamda da toplumun dışına itilmesine ve kendilerini toplumdan soyutlamaya neden olmaktadır. Çocuklar bilgisayar ya da tablet başına geçtiklerinde özellikle internette neler yaptığı konusunda ailelerin çok fazla denetimi olmamaktadır. Bu da çocuklar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Ailelerin tablet, bilgisayar, akıllı telefon kullanımında çocuklarına belli sınırlamalar getirmesi onlar için daha faydalı bir yaşam ortamı sağlayacaktır. Aslında kısıtlama yerine çocuklarla ortak olarak planlanan aktivitelerin sayısı arttırılırsa çocuklar zaten otomatik olarak kontrol altında olacaktır. Bu durum bir bilgisayar oyunu için bile geçerlidir. İşin özü şu ki çocuk küçük yaşta aileden kopmadan, anne-baba ile daha fazla vakit geçirirse gelişimi daha olumlu şekilde olacaktır.
Referanslar:
Çağıltay, K., & Göktaş, Y. (2013). Öğretim Teknolojilerinin Temelleri: Teoriler, Araştırmalar, Eğilimler, 1. Baskı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.