Web 2.0 Araçları

ToonDoo nedir? Nasıl kullanılır?

0
Please log in veya register to do it.
Toondo nedir? Toondoo nasıl kullanılır?

Eğitim Teknolojisi Uzmanı Educa
Educa

Merhaba ben Educa bugün size ToonDoo aracını kullanarak nasıl karikatürler  oluşturacağınızı anlatacağım. Ben birazcık size kendimden bahsetmek istiyorum. Ben bir öğretmenim ve aynı zamanda eğitim teknolojileri ile ilgileniyorum. Derslerimde bu teknolojileri kullanmaya çalışıyorum. Sizlere de elimden geldiğince kullandığım web 2.0 araçlarından ve onları derslerimde nasıl kullandığımdan bahsedeceğim. Hadi şimdi ToonDoo’yu tanıyalım.

ToonDoo nedir?

Öncelikle sizlere kısaca ToonDoo aracında bahsedeyim. ToonDoo aslında adından da anlaşılacağı gibi İngilizcedeki “Cartoon” kelimesinde türetilen bir kelimedir. “Cartoon” kelimesi de Türkçemizde karikatür anlamına gelmektedir. ToonDoo çevrimiçi olarak karikatür tasarlamanıza ve oluşturmanıza yarayan bir araçtır. Karikatürler ise derslerinizin en büyük eğlencesi olabilir.

ToonDoo ile neler yapabilirim?

Bu sorunun cevabı o kadar uzun ki… ToonDoo ile karakterler oluşturabilirsiniz (ben ToonDoo aracılığıyla oluşturuldum biliyor musunuz?), bu karakterlerinizi konuşturabilirsiniz, resimlerle bir kolaj çalışması yapabilirsiniz, bir hikaye oluşturup derslerinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz, inanmayacaksınız ama bir kitap bile oluşturabilirsiniz. Kısacası ToonDoo ile o kadar çok şey yapabilirsiniz ki yaptıklarınıza siz bile inanamazsınız.

Eğitim Teknolojileri Uzmanı Educo
Educo

Bakın şimdi sizi kiminle tanıştıracağım. Bu benim can dostum Educo (çaktırmayın o da bir ToonDoo ürünüdür). Educo da bir öğretmen aynı benim gibi. Ve o da eğitimde teknolojiden faydalanmaya çalışanlardan. Şimdi ben sözü ona bırakacağım geri kalanını Educo anlatsın. Buyur Educo.

Teşekkür ederim Educa. Gerçekten çok güzel bir giriş yapmışın. O zaman hadi ToonDoo’yu tanımaya devam edelim.



ToonDoo nasıl kullanılır?

ToonDoo kullanmak için öncelikle ücretsiz üye olmalısınız. Çok hızlı şekilde üye olabilir ve ardından giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra yeni bir karikatür oluşturmak için “Toons” kısmını kullanabilirsiniz. Oradan “Create Toon” seçeneğine tıklayarak yeni karikatürü oluşturmaya başlayabilirsiniz. Buradan daha detaylı olarak anlatamayacağım ancak en yakın zamanda Educa ile birlikte size ToonDoo kullanımı ile alakalı bir video hazırlayacağız. Eminim o video ile yeni bir karikatür nasıl oluşturulur bunu öğrenmiş olacaksınız. Bunun için hafta sonunu beklemelisiniz. Çünkü bu aralar öğrencilerle uğraşmaktan vakit ayırıp video hazırlayamıyoruz. Hafta sonu ToonDoo eğitim videomuzu Youtube Egiteknoloji kanalımızda bulabilirsiniz.

ToonDoo ücretli midir?

ToonDoo uygulamasının hem ücretli hem de ücretsiz kısmı mevcuttur. Ancak ücretsiz üyelik sizin işiniz görebilecek kapasiteye sahiptir. Yani ücretsiz bir şekilde derslerinizde kullanmaya yönelik karikatürler hazırlamak için ToonDoo’yu kullanabilirsiniz.

ToonDoo’yu derse nasıl entegre edebiliriz?

Bu aslında tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Mesela ToonDoo uygulaması ile küçük yaşlarda okuma becerilerini kazandırmak için kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz eğlenceli karikatürleri okumak miniklerinizin çok hoşuna gidecektir. Ayrıca diğer derslerde ve büyük yaşlarda da ToonDoo kullanımı mümkündür. Örneğin Tarih dersinde yaşanan bir olayın akışını anlatmak için ToonDoo konuşmalarını kullanabilirsiniz. Kendi karakterlerinizi oluşturup öğrencilerinizin adlarını kullanabilirsiniz. Hatta ToonDoo’yu öğrencilerinize anlatıp onlardan materyaller hazırlamasını isteyebilirsiniz. Herkesin kendine ait bir karakteri olması, sınıf içerisinde o karakterlerini kullanmak

Kimya Dersi ToonDoo Örnek Çalışması
Kimya Dersi ToonDoo Örnek Çalışması

onları motive edecektir. Mesela bir derste bir kavramı ya da bir olayı somutlaştırmak adına da ToonDoo kullanılabilir. Örneğin yandaki resimde Kimya dersinin bir konusu olan karışımlardan bahsetmiş. Tuz ve su karışımını ayrıştırmak için buharlaştırmayı kullanacağını söyleyen çocuğun konuşma balonuna ekstradan bu olayı tasvir eden bir resim de koyabilirsiniz. Ya da biyoloji dersinde fotosentezi somutlaştırmak adına ToonDoo’dan faydalanabilirsiniz. Bu karikatür bile sınıfa asıldığında her zaman çocukların gözü önünde olacağı için ayrıştırmada buharlaştırmayı kullanmayı kalıcı olarak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Hem de gerçekten dersin tekdüzeliğinden kurtulmuş olacaksınız. ToonDoo çok fazla materyal oluşturmanıza imkan sağlayacak bir araçtır. Üzerinde uğraşıp bolca beyin fırtınası yaparak güzel projelere ve materyaller çıkarabilirsiniz. Benim size tavsiyem öğrencilerin de bu aracı kullanarak materyaller oluşturmasını sağlamanızdır.

Bugün ne anlattık?

Bugün konumuz ToonDoo aracıydı. Educa ile birlikte ben Educo ToonDoo’nun ne olduğunu anlattık. Ardından ToonDoo’yu nasıl kullanırız sorusuna cevap verdik. Ve son olarak ToonDoo’yu derslerde nasıl kullanırız, bu konuda örnekler sunmaya çalıştık. Unutmayın haftasonu ToonDoo kullanımı ile alakalı örnek videomuzu hazırlayacağız. Takipte kalın.

 ToonDoo ile karikatür hazırlama videomuzu buraya tıklayarak seyredebilirsiniz

ToonDoo ile alakalı sorularınızı yorum bölümümüzden bize sorabilirsiniz. Ayrıca yazımızı okuduktan sonra nezaketen özellikle Educa’ya teşekkür ederseniz memnun olurum (Educa birazcık narin bir kız. Çok hoşlanır böyle şeylerden). Görüşmek üzere. Hoşça kalın.

Educa ve Educo

ToonDoo ile karikatür hazırlama (Video)
Wordart Kullanım Rehberi

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF

  1. İyi günler bugün Web 2.0 teknolojilerinden toondoo’yla ilgili bir sunum hazırlama ödevi aldık. Ama toondoo sayfası kapanmış ya da açılmıyor gözüküyor ve internette çok fazla bilgi yok toondoo’yla ilgili. Bu teknolojiye nasıl ulaşabileceğimizi biliyor musunuz

    • Hocam maalesef sizin de belirttiğiniz gibi Toondoo hizmetlerine son verdi. Başka karikatür sitelerine bakabilirsiniz. Mesela Witty Comics, Comic creator, Pixton gibi.