Okullarda Eğiteknoloji

UZEM ile Uzaktan Eğitimde Fark Yaratan Üniversiteler

0
Please log in veya register to do it.
UZEM Nedir Açılım Nedir Hangi Üniversitelerde Bulunur

Uzaktan eğitim kavramı uzun yıllar boyunca hayatımızda yer alan bir kavram olmasına rağmen UZEM son zamanlarda trend olmaya başlamıştır. Bilgisayar ve internet teknolojisinin gelişmesi, COVID-19 salgınının tüm dünyayı etkilemesi uzaktan eğitimi hayatımızda zorunlu kılmıştır. UZEM de var olan üniversitelerin haricinde birçok yeni üniversite bünyesinde de bu süreçte açılmaya başlanmıştır. Sizlere bu yazımda uzaktan eğitim kavramı, UZEMlerin işleyişi ve UZEM bulunan üniversitelerden bahsedeceğim.

UZEM Nedir?

UZEM açılımı Uzaktan Eğitim Merkezi olan ve uzaktan eğitim hizmeti vermek amacıyla üniversiteler bünyesinde açılan merkezlerdir. UZEMler üniversitede öğrencilerine eğitim vermekle beraber dışarıdan eğitim almak isteyenlere de hizmet verebilir. Bu merkezlerin amacı üniversitelerde özellikle servis dersi olarak okutulan derslerin uzaktan okutulmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, sertifikasyon programlarıyla her bir bireye hayat boyu öğrenme imkanı sunmaktır.

UZEM ve Uzaktan Eğitim

Öğrenme Yönetim Sistemi UZEM
Öğrenme Yönetim Sistemi LMS

Uzaktan eğitim kavramı uzun yıllardır hayatımızda olan bir kavramdır. Çok uzun zaman önce mektupla, radyoyla, televizyonla, gazeteyle yapılan uzaktan eğitim son zamanlarda internet üzerinden yapılmaktadır. Hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlar aracılığıyla uzaktan eğitim görmek artık çok kolay hale gelmiştir. COVID-19 ile birlikte hem K-12 hem de üniversite seviyesinde uzaktan eğitim yaygın bir şekilde kullanılmaya çalışılmıştır.

Bununla birlikte, uzaktan eğitim denilince akla sadece canlı eğitimlerin gelmesi doğru değildir. Video konferanslar aracılığıyla yapılan canlı eğitimlerle birlikte, video ve dokümanlar aracılığıyla da uzaktan eğitim yapılabilmektedir. Bu tarz uzaktan eğitim yöntemine de asenkron veya eş zamansız uzaktan eğitim diyoruz. Birçok Uzaktan Eğitim Merkezi sisteminde bu tarz asenkron öğrenme yöntemi içeren dersler mevcuttur.

UZEMler son zamanlarda üniversiteler bünyesinde hayat boyu öğrenme misyonu gözeterek pek çok kişiye eğitim imkanı sunmaya başlamıştır. Senkron eğitim, asenkron eğitim veya karma eğitim gibi yöntemlerle de öğrenme sürecini zenginleştirmişlerdir. Bunun sonucunda da, eğitimde bilgiye ulaşmanın sınırının artık okul, öğretmen ve hatta bulunduğumuz ülke ile sınırlı olmadığını da görmüş olduk. UZEMler sayesinde bir birey istediği üniversitenin uzaktan eğitim sistemi üzerinde sertifika programlarına kayıt olarak ders alma imkanı bulabilmektedir.

Neden Uzaktan Eğitim?

Uzaktan eğitim yönteminin dezavantajları olması ile birlikte pek çok avantajı bulunmaktadır. Bununla birlikte, uzaktan eğitimi iyi özümsememiş, bunun ne demek olduğunu bilmeyenler bunu etkili bir şekilde kullanamamaktadır. Uzaktan eğitim, düz bir anlatımla ders anlatmanın ötesine geçerek ders kolaylıkla etkileşimli hale getirebilir. Buna ek olarak, asenkron öğrenme yöntemleri ile öğrenci hızına göre öğrenme süreci sunmaktadır. Uzaktan eğitimin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öğrenci merkezlidir.
  • Bilgiye ulaşmayı kolaylaştırır.
  • Zamandan ve mekandan bağımsızdır.
  • Geniş kitlelere eğitim verilebilir.
  • Fiziksel engellilere rahat bir eğitim ortamı sunar.
  • İstediğiniz zaman istediğiniz yerde öğrenme fırsatı sunar.
  • Ucuzdur.
  • Teknolojinin aktif bir şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Hayat boyu öğrenme fırsatı sunar.
  • Daha pratik ve etkili ölçme ve değerlendirme imkanı sunar.

Yukarıda görüldüğü gibi, iyi tasarlanmış bir uzaktan eğitim ortamı eğitimin kalitesini arttıracaktır. UZEMler sayesinde ülkemizde de bu fırsatın yaygınlaşacağı kanaatindeyim. Sadece ülkemiz değil uzaktan eğitim platformları sayesinde dünyanın dört bir tarafındaki üniversitelere erişim sağlayabilirsiniz.

UZEM Nasıl Hizmet Verir?

Üniversitelerin bünyesinde hizmet veren Uzaktan Eğitim Merkezleri bir öğrenme yönetim sistemi (LMS) üzerinden hizmet verir. Örneğin, günümüzde birçok üniversite MOODLE LMS sistemi gibi ücretli veya buna benzer ücretli sistemler kullanmaktadır. Genellikle UZEM sistemlerine üniversite e-posta adresi ve şifreyle giriş yapılmaktadır. Bununla birlikte, bazı UZEM platformları dışarıdan kayıtlara da izin vermektedir. Bir eğitimci olarak üniversitelerin yanı sıra her okulun kendi uzaktan eğitim sisteminin olması gerektiği düşünüyorum. Uzaktan eğitimde ise EBA gibi merkezi bir LMS sistemindense daha küçük çaplı sistemlerin olması gerektiğine inanıyorum. Bu gibi sistemlerle okullar kendi özelinde eksik olan eğitim içeriklerini tamamlayarak öğrenci ve öğretmenlere bir ekosistem sunacaktır.

Uzaktan eğitim ve UZEM kavramlarını açıkladıktan sonra sizlerle aşağıda bazı üniversitelerin Uzaktan Eğitim Merkezi platformlarını paylaşacağım. Bunları inceleyerek sizler de UZEM ve uzaktan eğitim konusunda daha çok bilgi sahibi olacaksınız.

Üniversite Uzaktan Eğitim Sistemleri

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi üniversitelerin farklı isimlerle uzaktan eğitim hizmeti verdiği sistemleri mevcuttur. Bununla birlikte, bu listedekiler sadece belli bir kısmını kapsamaktadır. Sizler istediğiniz bir üniversitenin adını yazıp sonuna UZEM ifadesini eklediğinizde ilgili web sitesine ulaşabilirsiniz.

Son olarak, uzaktan eğitim ile ilgili düşüncelerinizi yorumlara yazarak bu konuyu tartışabileceğimizi belirtmek istiyorum. Bu yazımı da başkaları ile paylaşarak yaygınlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Sayid Özcan

iSpring Suite ile Etkili E-Öğrenme İçeriği Oluşturma Adımları
En İyi 5 Phet Colorado Fizik Simülasyonu

Reactions

1
6
3
5
0
2
Already reacted for this post.

Tepkiler

1
6
3
5
2

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF