Okullarda Eğiteknoloji

Eğitimde Eğitsel Oyun Kullanımı

0
Please log in veya register to do it.
Eğitimde son yıllarda eğitsel oyun kullanımı oldukça artmıştır. Eğitsel oyunlarla eğitim ortamları daha eğlenceli hale getirilecektir.

Eğitimde teknoloji kullanımı git gide artarken son zamanlarda eğitici oyunlar da eğitim ortamındaki yerini almaya başladı.

Bilgisayar oyunları son 15 yılda oldukça yol kat etmiştir. 2000’li yılların başlarında hem grafiksel açıdan hem de kurgusal açıdan daha zayıf olan oyunlar günümüzde oldukça ileri bir teknolojiye ulaşmıştır. Zaman içerisinde birçok kategoriye bölünen oyunlar, günümüzde eğitim ortamlarında da kendilerine yer bulmaya başlamışlardır.

Oyun eğitim ortamında vazgeçilmez ögelerden birisidir. İnsan oyun oynarken duyduğu hazla eğitim ortamının sıkıcı yanından bir nebze olsa uzak durur. Kabul edelim ki dünyanın bir çok yerinde okul ve eğitim süreci öğrencilere sıkıcı gelmektedir. Bunun ilacı ise oyundur. Bu oyun yıllarca deve-cüce, gece-gündüz, mendil kapmaca, kulaktan kulağa şeklinde fiziksel olarak yapılan oyunlar olmuşsa da günümüzde bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden oynanan elektronik oyunlar olarak değişmeye başlamıştır.

Elektronik oyunların eğitime katkısı nelerdir?

Oyunlar belirtildiği gibi eğlence unsurunu arttırmak için kullanılır. Eğitim ortamında da sıkıcı bir süreci içerisine bilgi gizlenmiş bir oyunla daha eğlenceli hale getirebiliriz. Şu an günümüzde oynanan ve çok fazla kullanıcısı olan ticari oyunlar bile eğitim ortamında çok fazla kullanılmıştır. Aslında eğitim amacı gütmeyen bu ticari oyunlar iyi bir şekilde eğitim ortamına entegre edilerek eğitime katkı sağlaması amaçlanmıştır. Örnek verecek olursak, herkesin bileceği Angry Birds oyunu Fizik dersinde atışlar konusunu anlatmak için; şehir planlaması ile meşhur olan Sim City oyunu problem çözme becerisini arttırmak için kullanılan oyunlardır. Aynı zamanda Call of Duty isimli savaş oyunu bazı ülkelerin ordularında silah eğitimi vermek için kullanılmış oyunlardan birisidir. Oyunların eğitime genel olarak katkısından söz edecek olursak, bilginin eğlenceli bir şekilde öğrenilmesine yardımcı olmaktadır diyebiliriz. Aslında bu yorum araştırıp, deney yapıp elde ettiğim bir yorum değilse de eğitim ortamındaki gözlemlerim sonucu yapmış olduğum değerlendirmedir.

Her elektronik oyun eğitici midir?

Bu sorunun cevabına aslında kısaca değinmiş olsak da detaylı olarak bilgi vermek istiyorum. Bilgisayar ya da mobil ortamlarda piyasaya sürülen oyunların çoğu ticari amaçlıdır. Yani bu oyunlar esasen bir eğitim amacı olmadan yapılmıştır ve para kazanma esaslıdır. Ancak bunlardan bazıları eğitim ortamında uygun bulunarak kullanılabilir. Yine de eğitim ortamında kullanılan oyunlar bile bu oyunların ticari oyunlar olduğu gerçeğini değiştirmez. Peki eğitici oyunlar yok mudur? Elbette vardır. Özellikle ülkemizde son zamanlarda Fatih Projesi kapsamında birçok oyun üretilmiştir. Fakat bu eğitici oyunların dengesi çok önemlidir. Nitekim oyun oynanırken oyunun eğitici kısmı eğlence kısmından fazla olursa oyuncu bu oyunu oynamayı bir süre sonra bırakabilir. Çünkü bu oyunun da eğitim ortamının sıkıcılığına sahip olduğunu düşünebilir. Bu yüzden eğitici oyunlarda da eğitsellik ve eğlence dengesi iyi kurulmalıdır.



Eğitici oyunların geleceği

Eğitici oyunlar günümüzde maalesef bu denge çok iyi kurulamadığı için çok iyi durumda değil. Eğitsellik ve eğlence dengesinin iyi bir şekilde kurulması da bu oyunun senaristlerine iyi bir iş düşmesi anlamına gelmektedir. Oyun senaryolarındaki eksikliğin giderilmesiyle eğitici oyunlar gelecek yıllarda daha iyi yerlere gelebilir. Eğer böyle olursa ticari oyunların da eğitim ortamında kullanılmasına çok gerek kalmaz. İyi bir senaryo ve kurgu iyi bir programlama ile birleştiği anda eğitim ortamlarımız eğitici oyunlarla daha eğlenceli hale gelecektir. Sizlere de oyun senaryoları yazmanızı tavsiye ederim. Özellikle öğretmenlerimiz kendi branşlarında eksik gördükleri ve öğrencilerin sıkıldıklarını düşündüğü konularda bir oyun senaryosu yazarak bu oyunları eğitim ortamına sunabilirler.

Google Hangouts ile uzaktan eğitim
Scratch ile harikalar yaratma zamanı!

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF