Yıllardır sınıf içerisinde öğrencilerin çok pasif kaldıklarından bahsediyoruz. Artık etkileşimli test ve anketlerle bu duruma son verme zamanı.
Yıllardır eğitimdeki en büyük sorunlarımızın başında öğrencilerin eğitim ortamına çok fazla katılmaması olarak görülmektedir. Öğretmen merkezli eğitim sisteminden 2005 yılında eğitimde Yapılandırmacı Yaklaşımı benimseyerek öğrenci merkezli eğitim sistemine geçtik. Ancak bu geçiş süreci bakıldığında tamamen sözde oldu. Çünkü kalabalık sınıflarda öğrenci merkezli, öğrencilerin aktif olarak öğrenmelerini gerçekleştirdiği bir ortam yaratmak oldukça zor. Ancak FATİH Projesi ile başlayan okullarda tablet ve akıllı tahta kullanımı süreci öğrencilerimizi eğitim ortamına daha aktif bir şekilde sokma imkanı sundu. Şimdi bu imkanlar doğrultusunda sizlere sınıf içerisinde öğrencilerinizle etkileşimli olarak ders işlemenin çok güzel bir yolundan bahsedeceğim.
Etkileşimli dersler oluşturun
İnternette Web 2.0 araçları araştırması yaparken PollEverywhere.com adlı bir siteye rastladım. Bu site üzerinden testler, sorular, anketler hazırlayabiliyorsunuz. Çoktan seçmeli, açık uçlu, derecelendirme soruları gibi farklı türden soru kalıplarının bulunduğu bu sitede öğrencilerinizle çok rahat bir şekilde etkileşime girme şansına sahipsiniz. Örneğin site üzerinden oluşturduğunuz açık uçlu bir sorunun linkini öğrencilerinize veriyorsunuz öğrencileriniz anında cevap veriyor ve cevaplarını akıllı tahtada görebiliyor. Ya da bir kelime bulutu oluşturabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz bu ürünleri internet aracılığıyla, PowerPoint slayt gösterisi şeklinde sunma imkanına sahipsiniz.
Tagul ile kelime bulutu oluşturma videomuzu seyredebilirsiniz.
Öğrencileriniz sınıf içerisinde tabletleri ve akıllı telefonları vasıtasıyla içerik gönderebildikleri bu uygulamaya ek olarak farklı bir özellik daha eklendiğini fark ettim. Eğer öğrencinizin akıllı telefonu ya da tableti yoksa endişelenmeyin. Bir tane kısa mesaj gönderebilen telefonu olması yeterli. Bu uygulamada kısa mesajla da öğrencilere sorulara cevap vererek etkileşime girebiliyorlar. Bu sayede öğrencilerin sınıf içerisinde daha pasif durumdan daha aktif duruma geçmelerine bir nebze olsun fayda sağlamış olabiliriz. Ayrıca gönderilen içerikler çok hızlı bir şekilde herkesle birlikte değerlendirilebilir, bu uygulama hızlı bir ölçme aracı olarak da kullanılabilir.
Etkileşimli test ve anket oluşturma konusunda detaylı bilgi almak için sizin hazırladığımız tanıtım videosunu seyredebilirsiniz. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşmanızı bekliyoruz. En azından bir teşekkür 🙂 İyi seyirler.
[…] da gerçekten kullanılıyor mu? Bunlar günümüzün eğitimdeki en önemli problemlerinde birisi. Akıllı tahtaları eski kara tahtalar gibi kullanacaksak bunun pek bir anlamı yok. Halbuki teknolojinin bizim […]