Okullarda Eğiteknoloji

Eğitimde Sanal Sınıf

0
Please log in veya register to do it.
Eğitimde Sanal Sınıf Kullanımı

Sanal sınıflar son yıllarda oldukça yaygınlaşmış uygulamalardan birisi. Özellikle Ters-Yüz Edilmiş Öğrenme (Flipped Learning) yöntemini uygulamak için oldukça ideal olan sanal sınıflar öğretmenlerin yüklerini de hafifletmektedir. Öyle ki öğrencileri internet ortamında bir araya getiren öğretmen istediği öğrencisine istediği zaman ve istediği yerde her şekilde ulaşabilmektedir. İnternet üzerinden hem bilgi paylaşımı yapmakta hem ödev yaptırabilmektedir. Sanal sınıflar ayrıca öğrencilerin düzenli ve programlı çalışma alışkanlıklarını geliştirmek için oldukça güzel uygulamalardır. Eğitim takvimi üzerinde öğrenciler ödev tarihlerini, proje sürelerini iyi bir şekilde takip etme fırsatı bulmaktadırlar. Bu da aslında onların işlerini daha profesyonel yapmalarına yardımcı olmaktadır.

Yazının başında Ters-Yüz edilmiş sınıflardan bahsettik. Nedir Ters-Yüz edilmiş sınıflar yani Flipped Learning?

Flipped-Learning Nedir?

Flipped-Learning basit olarak şu şekilde açıklanabilir. Öğretmen zamandan kazanıp öğrencisini daha aktif tutabilmek için dersin teorik kısmını bir video aracılığıyla öğrencisine sunar. Bu videoyu da öğrencilerine genellikle bir sanal sınıf aracılığıyla iletir. Aslında böyle bir zorunluluğu yok ama bu yöntem en kolayıdır. Böylece öğrenciler evlerinde teorik içeriğin bulundu video dersi izleyerek sınıfa gelirler. Öğretmen de buna göre hazırlığını yapar. Ders başladığında öğrencilerine tekrardan ders anlatmak yerine ders ile alakalı yapılması gereken uygulamaları yapmaya başlar. Aslında öğrencilere yaptırtmaya başlar. Öğretmen ise uygulama sırasında öğrencilere rehberlik eder. Flipped-Learning genel hatlarıyla bu şekildedir. Bu yüzden Flipped-Learning için sanal sınıflar oldukça kullanışlı uygulamalardır.

Sanal sınıflar üzerinden ayrıca velilere de ulaşmak oldukça kolaydır. Her öğrencinin hem kendi şifresi hem de veli şifresi mevcuttur. Velileri bu şifrelerle sisteme giriş yaparak çocuklarının gelişimini görebilirler. Hal böyle olunca eğitim ortamı için öğretmen-öğrenci-veli iletişimi oldukça iyi sağlanmış olacaktır. Ve gerçekten de iyi bir eğitim ortamı için bu iletişim oldukça önemlidir.

Tabi sanal sınıf üzerinden ders sürecini takip etmek kolay bir iş değildir. İyi bir plan ve program yapılması gerekir. Bu yüzden sanal sınıf kullanmadan önce öğretmenlerimiz dönem içerisinde hangi ölçme ve değerlendirme araçlarından hangi ödevleri vereceğine kadar hepsini sene başında belirlemelidir. Öğrenciler “buraya üye olduk da ne olacak hocam şimdi” gibi bir tepki verdiği andan itibaren sanal sınıf uygulamanız maalesef çöp olur. Bu yüzden iyi bir çalışma soncunda sanal sınıf üzerinden ders takibinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

En kullanışlı sanal sınıf uygulamaları

Edmodo (Üniversite ve Lise), Engrade (Üniversite ve Lise), Moodle (Üniversite ve Lise), Blendspace (Üniversite, Lise, Ortaokul), ClassDojo (İlkokul ve ortaokul).



Yukarıda verilen sanal sınıf uygulamaları benim bildiğim ve kullandığım en güzel uygulamalardan. Bu uygulamaları ilerleyen derslerimizde detaylı olarak anlatacağım.

Kahoot Kullanım Rehberi
İşbirlikli Öğrenme İlkeleri

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF