Okullarda Eğiteknoloji

e-Portfolyo Nedir? Nasıl Oluşturulur? e-Portfolyo Oluşturma

0
Please log in veya register to do it.
e-Portfolyo Nedir Nasıl Oluşturulur e-Portfolyo Örnekleri Uygulamaları

Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığının şu günlerde pilot olarak uygulamaya koyduğu e-portfolyo sistemi yakında her öğrenci için zorunlu hale gelecek. e-Okul sistemine kayıtlı 10 milyondan fazla öğrencinin her birine e-Portfolyo oluşturulacağını açıklayan bakan Ziya Selçuk, e-Portfolyo çalışmalarına pilot bölgelerden başlandığını duyurdu. Bu açıklamalardan sonra herkes portfolyo değerlendirmesi hakkında birtakım sorular sormaya başladı. e-Portfolyo nedir ne demek, e-Portfolyo nasıl oluşturulur, e-Portfolyo örnekleri gibi bazı sorulara hala net bir cevap bulunabilmiş değil. Bu yazımda sizlere portfolyo değerlendirmesi hakkında, e-Portfolyo nedir nasıl oluşturulur, e-Portfolyo tasarlama araçları hakkında bilgiler vereceğim.

Portfolyo ya da e-Portfolyo Nedir?

Portfolyo, sizin düşüncelerinizi, becerilerinizi, uzman olduğunuz alanları, aldığınız eğitimleri ve iş tecrübelerinizi içeren belgelerin bir arada tutulduğu bir dosyadır. e-Portfolyo ise portfolyonun elektronik ortam hazırlanmış olmasıdır. Bildiğiniz gibi “e” ifadesi “elektronik” kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılır ve “e-öğrenme, e-posta, e-portfolyo” gibi birçok kelimenin önünde gelerek bu durumların elektronik ortamda gerçekleştiğini belirtmektedir. Kısaca Portfolyo ya da e-Portfolyo sizin karakter yapınız ve iş ahlakınızın anlaşılmasını kolaylaştıran bir materyaldir. Yazının devamında Portfolyo yerine sadece e-Portfolyo ifadesini kullanacağım.

Neden Bir e-Portfolyo Sahibi Olmalıyım?

e-Portfolyo tek başına iş başvurularınızda daha profesyonel ve kendinden emin görünmeniz için gerekli olan bir materyaldir. e-Portfolyonuza bakan iş sahibi aslında daha konuşmadan sizinle ilgili bir fikir sahibi olacak ve geçmişteki tecrübelerinizle bir işi almak için nelere sahip olduğunuzu bilecektir. Bu nedenle, hayatınızın ilk aşamalarından itibaren oluşturmuş olacağınız e-Portfolyo sizin edindiğiniz bütün deneyimlerinizin aslında bir kanıtı olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı da e-Portfolyo sistemini getirerek öğrencilere öğrendikleri bilgileri kendi kendilerine değerlendirme fırsatları sunmayı amaçlamaktadır. İlkokul seviyesinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan e-Portfolyo performans değerlendirme sistemi bir anlamda öğrencinin özgeçmişi görevini görecek, öğrencinin nerelerde hangi eğitimleri aldığı, hangi alanlarda daha iyi olduğu, hangi alanlarda daha kötü olduğu konusunda bilgiler verecektir. Bu anlamda 21. yüzyılda yapılan bu reformun çok doğru olduğunu ifade etmek isterim.

e-Portfolyo Neler İçerir?

e-Portfolyo daha önce de belirttiğim gibi aslında bir özgeçmiş görevi görecek olması nedeniyle aşağıdaki başlıkları içermesi gerekir:

  • Kısa bir giriş tanıtım yazısı
  • Kişisel Bilgiler (Ad, Soyad, Yaş, Doğum Yeri, Tarihi vb.)
  • İletişim Bilgileri (e-Posta, sosyal medya platformları vb.)
  • Eğitim Bilgileri
  • İş Tecrübesi
  • Alınan Kurslar, Sertifikalar vb.
  • Hobiler
  • Kariyer Hedefleri
  • Profesyonel Beceriler
  • Yapılan Çalışmalar

Aklıma gelen e-Portfolyo içeriği aslında bu şekilde. Belki daha farklı bilgiler de yer alabilir sizin eklemek istedikleriniz varsa yorumlardan belirtebilirsiniz.

Aslında buraya kadar yazmış olduğum iş hayatında kullanacağımız bir e-Portfolyo örneğiydi. Bununla birlikte, MEB’in hazırlayacağı e-Portfolyo performans değerlendirme sisteminin mantığı aynı olsa da içeriği biraz farklı olacaktır. Bu e-Portfolyo sisteminde öğrencilerin edindikleri beceriler, öğrendikleri dersler, sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları, ders dışı etkinlikler, sınav başarıları gibi okulla ilgili değerlendirme başlıklarının yer alacağını düşünüyorum.

Peki şu an biz bir e-Portfolyo sistemi hazırlamak istesek nasıl hazırlayacağız? e-Portfolyo hazırlama araçları uygulamaları nelerdir? Bunun için hangi beceriler gerekiyor e-Porfolyo örneklerini görelim.

e-Portfolyo Nasıl Hazırlanır? e-Portfolyo Hazırlama Araçları

Bana göre şuan iş hayatında kullanılabilecek en güzel ve pratik e-Portfolyo uygulaması LinkedIn sosyal medya platformudur. LinkedIn platformunda az önce bahsi geçen bütün bilgileri paylaşabiliyor ve iş sektörlerindeki ilgili yerlerden becerilerinize göre talepler alabiliyorsunuz.

Bunun haricinde eğer siz kendinize bir e-Portfolyo hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki araçları kullanmanızı tavsiye ediyorum:

Yukarıda adını vermiş olduğum uygulamalar web site tasarlamak için kullanılan en popüler uygulamalardır. Bizim e-Portfolyo diye bahsettiğimiz performans değerlendirme sistemi de aslında bir web site aracılığıyla hazırlanabilecek bir sistemdir. Tabi kulağa birazcık zor ve karmaşık geliyor olabilir ancak bu araçlarla web site tasarlamak oldukça kolay bir iş.

En yakın zamanda sizlere bu araçlardan birisini kullanarak e-Portfolyo nasıl hazırlanır, e-Portfolyoda neler olur gibi konuları içeren bir video hazırlayacağım. Onu da hazırladığımda Eğiteknoloji Youtube kanalımda bulabilirsiniz.

e-Portfolyo Nedir Örnekleri

Şimdi sizlere e-Portfolyo gibi tasarlanmış birkaç örnek web sitesi göstereceğim:

Bu iki siteye baktığınızda ilkinde bir web sitesinde yaptığı çalışmaları sunduğunu görürsünüz. İkincisi ise SlideShare sitesi aracılığıyla e-Portfolyosunu paylaşmıştır.

e-Portfolyo nedir bunu bugün sizlere kısaca açıklamaya çalıştım. Bu kısa bilginin ardından sizler için yukarıda bahsettiğim uygulamalardan biriyle e-Portfolyo tasarlamayı göstereceğim. Videoyu çektiğimde burada sizlerle paylaşırım. e-Portfolyo performans değerlendirmesi hakkında sormak istediklerinizi ya da sizin de paylaşmak istediğiniz konuları aşağıdaki yorumlar kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın…

Online Sınav Hazırlayabileceğiniz 5 Harika Araç

Online sınav hazırlama, sınav oluşturma, online alıştırma hazırlama, test oluşturma ile ilgili çok güzel 5 araç

Online Sınav Hazırlama İçin Araçları
Padlet Kullanım Rehberi
Eğitim Ortamlarını Değiştirecek 35 Sıra Dışı Fikir!

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF