Web 2.0 Araçları

Actionbound Nedir ve Nasıl Kullanılır?

0
Please log in veya register to do it.
Actionbound Nedir ve Nasıl Kullanılır

Actionbound, öğrencileri bir keşif macerasının içerisine alarak, interaktif biçimle öğretmen tarafından atanan görevleri bireysel ya da grup olarak gerçekleştirmeye yönelik oldukça eğlenceli eğitsel uygulamadır. Uygulama web tabanlı olup IOS ve Android marketlerden de rahatlıkla indirmek mümkündür. Actionbound web sitesine girerek kişisel olarak ücretsiz üyelik alabilirsiniz.

Uygulamanın mantığı öğretmen tarafından verilen görevlerin öğrenciler tarafından doğru ve zamanında tamamlanmasına dayanır. Görevler dersin kazanımlarına bağlı olarak öğretmenin hayal gücü ile doğru orantılıdır. Bu uygulamayı benzersiz kılan özelliklerden bir tanesi ise uygulamanın GPS verilerini kullanması. Böylelikle öğrencileri istediğiniz herhangi bir konuma yönlendirerek belirlediğiniz bir görevi gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Konum bulma açısından baktığımızda dijital bir oryantiring uygulamasına benzediğini söyleyebiliriz.

Adım Adım Actionbound Kullanımı

Uygulamaya üye olduktan sonra ‘Create new Bound’ kısmından tasarlayacağımız oyuna bir başlık belirliyoruz ve uygulama direkt link oluşturarak bir karekod tanımlıyor. Daha sonra içerik üretimine geçiyoruz.

actionbound nedir

Eğiteknoloji başlıklı bir oyun tanımladım ve uygulama hem bir link hem de bir karekod oluşturdu. Sağ alt kısımda bulunan ‘download start instructions’ kısmından yarışmayı başlatacak olan karekodu indirerek öğrencilerimizle paylaşabiliriz.

actionbound nasıl kullanılır

Tabiki sınıf uygulama yapılmadan önce bilgilendirilmeli ve uygulamanın öğrenciler tarafından telefonlarına indirilmesi sağlanmalıdır. Öğrenciler uygulamada yer alan karekodu okutarak oyunun içerisine dahil olacaklardır.

Actionbound uygulamasını genellikle eğitim-öğretim yılının ilk haftalarında takım oluşturarak gerçekleştiriyorum. Bu durumun nedeni birbirlerini yeni tanıyan öğrenciler arasındaki iletişimi güçlendirmek, takım bilincini geliştirmek ve konum uygulaması sayesinde okul kampüsünü daha hızlı tanımalarını sağlamak. Takım oluşturmakta süre kaybı yaşayacak sınıflar olduğunda ise Wordwall uygulamasından bir çarkıfelek oluşturarak takım da yer alacak öğrencileri rastgele belirliyorum. Tabi ki bu uygulama içinde ön hazırlık yapmak gerekiyor.

Şimdi gelelim içerik oluşturmaya yani öğrencilerimizin hangi görevleri gerçekleştireceğine. ‘Content‘ kısmına tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki sayfa gelmekte.

Element ekleme

Actionbound Element Ekleme

Sağ tarafa baktığımızda uygulamanın bizlere sağladığı seçenekleri görüyoruz. Şimdi birlikte inceleyelim.

Stage’ kısmında oyun başlangıcı için bir konum belirleyebiliriz. Tabi ki bu konumları daha önceden belirlemeli ve doğru koordinat olduğunu test etmeliyiz. Genellikle uygulamayı sınıfta öğrencilere  anlatıp, ilk görev olarak onları okulun bahçesindeki bir koordinata yönlendiriyorum.

Actionbound stage

Information’ kısmında oyunun genel kurallarını yönerge şeklinde öğrenciler ile paylaşabiliriz.Bunlardan en önemlisi oyun boyunca telefonlarının konum servisinin sürekli açık olmasıdır.

Quiz’ kısmında ise ders kazanımları ile ilgili çeşitli kısa cevaplı sorular ,testler ya da video içeriği izleterek sorular yöneltebiliriz. Burada oyunun toplam puanlamaya dikkat etmek gerekli.

Actionbound quiz

Mission’ kısmında ise genellikle öğrencilerin keyif alacağı ,eğlenceli görevler tanımlanabilir. En sevdiğin şarkıyı söyle, dans et, basket at, okulda en sevdiğin yerin fotoğrafını çek, dersle ilgili şu kavramı açıkla, bir öğretmenin ile öz çekim yap vb. olabilir. Uygulama öğrencinin telefonundan ses, video ve fotoğraf kaydına izin veriyor. Öğrencinin tüm ses video ve fotoğraflarını rapor olarak uygulama sonunda öğretmene veriyor.K12 okul düzeyinde böyle bir arşivleme yapması oldukça keyifli oluyor.11. sınıf öğrencisine 9. Sınıfta çekmiş olduğu videoyu izletmek öğrencileri mutlu ediyor.

Find spot’ kısmı yine daha önceden belirlenen koordinata öğrencileri yönlendirmek için kullanabileceğimiz bir görev.

Find spot

Scan code’ kısmı uygulama tarafından oluşturulan karekodun öğrenciler tarafından aranıp bulunmasına yönelik bir görev. Bu karekodun öğretmen tarafından oyun başlamadan çıktısının alınıp, öğrencilerin arayacakları alana saklanması gerekli. Burada yaşanabilecek sorun, karekodu bulan ilk takımın karekodu alıp gitmesi ya da tahrip etmesi. Actionbound uygulamasında bu sorunu yaşamamak için birden fazla karekodun oluşturulmasını öneririm. Olayı biraz daha zorlamak isteyen öğretmenimiz olur ise, sahte karekodlar çıkararak öğrencilerin doğru karekodu bulmasını istemesi mümkündür.

Actionbound code

Survey’ Anket kısmını genellikle uygulamanın sonunda kullanıyorum. Uygulamayı beğendiniz mi? Daha farklı ne yapılabilir? gibi sorular yöneltiyorum çünkü uygulama yaratıcılığınızla doğru orantılı.

Actionbound survey

Settings’ kısmandan oyun ayarlarına müdahale edebilirsiniz. Oyuna açıklama ekleyip, bir link verebilir. Oyunun başlama veya bitiş koordinatlarını belirleyebilirsiniz.

Sonuç

Gelelim ‘Results’ kısmına, burada oyun boyunca öğrencilerimizin tüm performansları eş zamanlı raporlanır. Cevapladığı ya da cevaplayamadığı sorular. Aldıkları puanlar, çektikleri video, fotoğraf ve ses kayıtları yar alır. Aldıkları puan ve oyunu bitirme zamanlarına göre başarı sıralaması yapılır.

Actionbound uygulaması yeni bir uygulama değil derslerimde yaklaşık üç yıldır uyguluyorum. Öğrencilerden bu güne kadar hep olumlu geri dönüşler aldım. Eğiteknoloji okurları ile paylaşmak istedim.

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır? ChatGPT Örnekleri
Google E-Tablolar Video Eğitim Serisi

Reactions

1
1
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

1
1

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF