İş Hayatında Eğiteknoloji

Nasıl Vlogger Olunur? Yeni Başlayanlar İçin Vlog İpuçları

0
Please log in veya register to do it.
Nasıl Vlogger Olunur Yeni Başlayanlar İçin Vlog İpuçları

Bu rehbere ilk olarak Vlog nedir bu kavramın ne olduğunu anlayarak başlamalıyız. Vlog, yazılı günlük anlamına gelen Blog ifadesinin video olarak üretilmiş halidir. Temelinde bir kişinin hayatını yani günlük yaşantısını, sevdiği etkinlikleri konu almak vardır. Kısaca, yazılı günlüklerin videolu halidir.

Birçok Vlogger video serüvenlerine başlamak için YouTube platformunu tercih etmektedir. Bu doğrultuda, bu rehberde başta Youtube olmak üzere Instagram, Facebook gibi diğer platformlarda da video hazırlayıp paylaşmanın ipuçlarını bulabilirsiniz. Şimdi Vlog çekmek için gerekli olan ipuçlarına göz atalım.

1. Tutkuların Peşinden Git

Vlog alanında en can alıcı noktalardan birisi sevdiğiniz şeylerin peşinden gitmektir. Video çekerek sevdiğiniz bir işi yaparken diğer insanların da bundan haberdar olmasına imkan sağlarsınız.

Bir Vlog çekerek, sizinle aynı tutkuları ve hobileri olan kişilere yönelik bir şeyler paylaşmış oluyorsunuz. Bu nedenle, uzun vadeli olarak izleyicilerinizi etkilemek ve onların sizi takip etmesini sağlamak istiyorsanız sadece sevdiğiniz konularla ilgili paylaşımlar yapmalısınız.

Vlog çekerken yapılan en büyük yanlışların başında, izleyiciyi etkilemek için sevilmeyen içeriklerin paylaşılması yer alır. Bu tarz Vlog çekimi sürdürülebilir değildir ve bir süre sonra sıkılmaya bağlı olarak son bulur.

Eğer video çekmeyi sevmiyorsanız ya da hoşlandığınız bir alanda video çekmiyorsanız Vlog serüvenine başlamadan son verebilirsiniz. Çünkü sevmiş olduğunuz bir niş (konu), sizi daha yaratıcı yapacaktır. Örneğin, eğer siz seyahat etmeyi seviyorsanız, seyahat ederken yaşadıklarınızın videolarını çekerek paylaşmalısınız.

Eğer bir futbolcuysanız, futbol oynarken yapmış olduğunuz estetik hareketlerin videolarını çekip paylaşabilirsiniz. Buradan çıkaracağımız sonuç, Vlog serüvenine başlamadan yapmanız gereken ilk iş sevdiğiniz etkinlikleri belirlemek ve bir tanesinin peşinden gitmek.

2. Video Düzenleme Sanatını Öğren

Vlog için en gerekli becerilerden birisi video düzenleme
Vlog için en gerekli becerilerden birisi video düzenleme

2020 yılı itibariyle yaklaşık olarak 30 milyon YouTube kanalı mevcut. Youtube’da yeni bir Vlogger olmak demek, diğer 30 milyon kanalla rekabet etmek anlamına gelmektedir. Tabi sizin nişinize göre bu sayı biraz daha değişecektir.

Bu noktada sizin bu rekabette başarılı olabilmek ve kanalınızı eşsiz hale getirebilmek için bazı profesyonel ipuçlarına ihtiyacınız var. Sizi bu kanal kalabalığının arasından önlere geçmenizi sağlayacak en önemli ipucu ise video düzenleme sanatıdır. 

Bu bağlamda, sizin Vlog serüveninize başlamadan önce bazı uygulamalar kullanarak video düzenlemeyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Telefondan veya bilgisayardan video düzenleme için kullanabileceğiniz bazı uygulamalar Inshot, Imovie, Camtasia, Adobe Premiere.

Bu konuda Youtube’da ücretsiz bir şekilde videolar izleyerek ve uygulama yaparak profesyonel hale gelebilirsiniz. Ya da isterseniz ücretli eğitimler de alabilirsiniz.

Burada önemli noktalardan birisi de başarılı Vloggerları Youtube, Instagram gibi sosyal ağlardan takip etmenizdir. Bu kişileri takip ederek video teknikleri öğrenebilirsiniz.

3. İlginç Bir Konu Seç

Youtube ve diğer video paylaşım ağları çok geniş bir platform olup gün içerisinde bünyesinde milyonlarca videolar yüklenmektedir. Bu nedenle, Vlog serüvenine başlamak için kendinize sevdiğiniz ve size özel bir konu belirlemelisiniz.

Bu konu sadece sizin seçmek için seçtiğiniz bir konu değil üzerinde konuşabileceğiniz ve sevdiğiniz bir konu da olmalı. Çok basit bir örnek verecek olursak, basketbol ile ilgili bir kanalınızı olup basketbol kurallarından bihaber olmak, ünlü basketbolcuları bilmemek uygun olmaz.

Blog ve Vlog içerikleri için seçtiğiniz konulara İngilizce’de “Niche” denir ve bu kelimeden Türkçe’ye de “Niş” olarak geçmiştir. Vlog serüvenine başlamadan önce bir nişe sahip olmanız, belli bir hedef kitlenizin de olması anlamında gelir.

Niş seçimi konusunda da bazı açıdan dikkatli olmak gerekir. Örneğin, herkesin yaptığı, yaygın olarak seçilen bir konuyu sizin de seçmeniz geniş bir kanal kitlesinin arasından sıyrılmanızı zorlaştırır. Ancak, biraz daha özgün, başka insanlar tarafından daha çok keşfedilmemiş bir niş belirlemek sizin daha kolay yükselmenizi sağlayacaktır.

4. Devamlı Ol

Eğer nasıl başarılı bir Vlogger olurum diye sorarsanız, sürekliliğin burada ilk sırada geldiğini belirtmek isterim. Paylaşımlarınızda süreklilik sizi başarıya götürecektir.

Vlog serüveninize başlamak için bir niş seçtiğinizde, videolarınızı oluşturup özellikle ilk birkaç ay dikkat çekme adına belli aralıklarda sürekli videolar çekmelisiniz. Bu konuda en iyi örnek Barış Özcan’dır. Bildiğiniz gibi Barış Özcan, en iyi Youtube kullanıcıları başında gelmektedir. Kendisi bunun sırrını bir hafta bile aksatmaksızın her Pazar günü video paylaşmasına bağlamaktadır.

Eğer yüklemiş olduğunuz bir videonun çok büyük etki göstermesini bekliyorsanız sizin ünlü biri olmanız gerekmektedir. Eğer ünlü değilseniz belli aralıklarla sürekli video paylaşımı yapmanız kanalınızın büyümesini sağlayacaktır.

5. Trendleri Takip Et

Yeni akımları sürekli takip ederek bu konularda videolar çekmek kitlenizi büyütecektir. Unutmayın sizin nişinizle alakalı yeni trendler sizin kanalınız ve büyümeniz için en önemli etkenlerdir. 

Konunuzla ilgili bir yeni bir akımın oluşmasına karşın sürekli video çekmeye hazır halde bulunmanız gerekmektedir. Bu konuda kendi kanalımdan bir örnek vermek istiyorum. 

Mart 2020’de bildiğiniz gibi Türkiye’de okullar Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle tatil edildi ve ardından uzaktan eğitim süreci başladı. Bu süreç başlamadan önce çok yaygın olmayan Zoom programı ile ilgili bir video çekerek eğitimde teknoloji kullanımı konusunda video paylaşımları yaptığım Eğiteknoloji sayfasına yükledim. Sonuç olarak, bu video kanalımda bulunan diğer videolardan ortalama 20 kat daha fazla izlendi. 

6. Hikaye Anlatıcılığına Odaklan

Storytelling
Hikaye Anlatıcılığı

Hikaye anlatıcılığı (Storytelling) video çekimlerinde kullanılan ayrı bir sanattır. Videonuzu hikayeleştirmeniz ve yani neyi nerede anlatacağınızı iyi bir şekilde planlamanız sizi Vlog serüveninizde bir adım öteye götürecektir.

En başta ifade ettiğim gibi, Youtube ve diğer platformlarda milyonlarca kanal var ancak bunlardan çok azı bu işi profesyonel olarak yapabiliyor. Siz eğer bunların arasından sıyrılarak ön plana çıkmak istiyorsanız hikaye anlatıcılığı sanatı da bunun için bir fırsattır.

Videonuzla insanları etkilemek ve kitlenizi bu sayede büyütmek istiyorsanız hikaye anlatıcılığı (Storytelling) tekniklerini öğrenmenizi tavsiye ederim.

7. Niceliğe Değil Niteliğe Odaklan

Bazı Vloggerlar var yıllarca emek sarf etmesine rağmen hala kitlesi çok küçük, ancak bazı Vloggerlar var kısa zamanda önemli kitlelere ulaşabilmiş. Bunun birçok sebebi olabilir elbette ancak en önemli sebeplerinden birisi kaliteye odaklanmayarak daha çok video çekmektir.

Yeni başlayan Vloggerlar bir anda herkes gibi dikkat çekerek videolarının izlenmesini isterler ve bunun yolunun daha fazla video paylaşımından olduğunu düşünürler. Ancak, bu yanlış bir düşüncedir ve kanalınızı kısa sürede “çöp kutusu” haline dönüştürebilir. Haftada 2 tane kalitesiz video paylaşmak yerine 2 haftada 1 tane kaliteli video paylaşmak daha önemlidir.

Videoda kalitenin nasıl artacağını yukarıda bazı ipuçları ile belirttim. Başarılı bir şekilde video düzenleme ve hikaye anlatıcılığı. Bunun yanı sıra, video uzunlukları, ses kalitesi, video kalitesi de niteliği arttıran diğer unsurlar.

Nişinize göre değişmekle birlikte, 2 dakikadan az videolarla 20 dakikadan fazla videolar yerine ortalama 10 dakika sürecek videoların daha iyi izlendiğini ifade edebiliriz. Bunun yanı sıra, kaliteli bir kamera ve gürültüyü engelleyen bir yaka mikrofonu video kalitenizi de bir tık öteye götürecektir. Ayrıca, videolarınızda açık ve anlaşılır bir şekilde konuşmanız, görseller kullanmanız sizi farklı kılacaktır. 

Bunlar tabiki tek başına yeterli olmayıp video düzenleme ile videoların güzel bir şekilde düzenlenip, içeriğinin de doğru bir sırayla anlatılması niteliği arttıracaktır. Bu şekilde, profesyonel çabalarla hazırladığını 1 video gelişigüzel hazırladığınız onlarca videodan daha iyi bir kitle oluşturacaktır.

En önce kendiniz düşünün, sesi, görüntüsü, anlatımı kalitesiz bir video seyreder misiniz?

8. Doğal Ol

Vlogger olmak doğal olmayı gerektirir çünkü en başta ifade ettiğimiz gibi Vlog günlük yaşantınızı, sevdiğiniz etkinlikleri paylaştığınız bir video içeriktir. Bu nedenle, bir film yapıcıları gibi saatlerce senaryo yazma ya da hikaye oluşturma ile uğraşmanıza gerek yoktur. Bu sizi doğal olmaktan alıkoyar diğer bir ifadeyle “robotlaştırır”.

Bunun yerine, Vloglarınızda daha samimi, neşeli olmanız izleyicilerinizin sizi izleme motivasyonlarını arttıracaktır. Bununla birlikte, eğer videolarınızda bir konuyu tartışıp ele alacaksanız video öncesinde pratik yapmanın bir sakıncası yoktur. Çünkü video konuya hakim olmazsanız “mmm, eee” gibi ifadeler kullanarak izleyicilerin sıkılmalarına neden olabilirsiniz.

Kamera karşısına geçmeden bir kez pratik yapmak sizi çekim esnasında rahatlatacaktır.

9. Sıra Dışı Ol

İzleyici etkileşimi Vloggerların besin kaynağıdır. Etkileşim olmadan videoların izlenmesi yükselmez. Video etkileşimi sağlamak için de videolarda sıradışı olmak gerekir. 

Başınızdan geçen ilginç bir olayı herkesin dikkatle dinleyeceği bir şekilde anlatabilmek video izlenme sürenizi arttıracaktır. Ayrıca, video esnasında izleyicilere “yorumlarda paylaşın, bana mail ya da mesaj atın, videoyu sevdiklerinizle paylaşın” gibi harekete geçirici ifadeleri kullanmak yine etkileşimi arttırmak adına önemlidir. 

Ancak, yine de siz ne kadar paylaşın, yorum atın deseniz de video içeriğiniz ilgi çekici, bilgilendirici, iyi tasarlanmış olmazsa izleyiciler yorum da yapmaz, paylaşım da. Bu nedenle, nitelikli videolar hazırlamak ve sıradışı hikayelere sahip olmak sizin en önemli kaynağınız olmalı.

Son Sözler

Vlogger olmak ile ilgili yazmış olduğum bu yazının sizlere iyi bir rehber olacağını ümit ediyorum. Başarılı bir Vlogger olmak için yukarıdaki adımları izleyip ona göre videolar oluşturabilirsiniz. Unutulmamalı ki, siz kendinize ilk olarak “hangi videolar benim ilgimi çekiyor” sorusunu sorarak başlarsanız o zaman daha başarılı bir Vlogger olma yolunda ilerlersiniz. Bu bağlamda, niteliğin ve özgünlüğün ön planda olduğu videolar sizi başarıya götürecektir. 

Size bu Vlogger olma serüveninizde başarılar diliyorum.

Çevrim İçi Ölçme ve Değerlendirme

Birçok kişi çevrim içi ölçme ve değerlendirme sürecinin zor olduğunu bu nedenle uzaktan eğitimde bunun yapılamayacağını iddia ettiği için ben de bu konuda fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Dijital Araçlarla Çevrimiçi Ölçme ve Değerlendirme
Palet Okulları Etkileşimli Dijital Öğrenme Tasarımı Atölyesi
Dijital Araçlarla Çevrimiçi Ölçme ve Değerlendirme

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF

  1. Bilgi paylaşımı için teşekkürler güzel bir blog yazısı olmuş elinize sağlık. Böyle değerli sitelere bu şekilde güzel aydınlatıcı bloglar gerçekten olmazsa olmaz.