Teknolojik gelişmelerle birlikte eğitim-öğretimde “Karma Öğrenme” kavramıyla karşılaştık.
Son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkan ifadelerden birisidir Karme Öğrenme ya da diğer adıyla Blended Learning. Peki nedir bu Karma Öğrenme? Ülkemizde ne düzeyde kullanılıyor?
Karma Öğrenme Nedir?
Karma Öğrenme aslında farklı farklı tanımlamalara maruz kalmış bir ifadedir. Teknolojinin gelişmesiyle ve teknolojinin eğitimde kullanılmasıyla beraber çıkan tanım ise öğretim sürecinin bir kısmının yüz yüze, belli bir kısmının ise bir eğitim teknolojisi vasıtasıyla bireysel öğrenme şeklinde gerçekleştirildiği modeldir. Şöyle ki öğrenciler dersin işleniş kısmına yüz yüze bir şekilde öğretmenleri ile işlerken diğer kısmını evlerinde bir eğitim teknolojisi vasıtasıyla tamamlamaktadır. Yani öğrenciler karma eğitimde ders konusu ile alakalı bir alıştırmayı ders sürecinde yapmak yerine bireysel olarak evlerinde yapmaktadırlar. Bu model e-öğrenme sürecine geçiş açısından iyi bir modeldir.
Karma Öğrenme öğrencilere ve öğretmenlere zamandan ve mekandan kolaylık sağlamaktadır (Akkoyunlu ve Soylu, 2006). Öğrenci internet olan her yerde alıştırma yapma imkanına sahip olabiliyorken öğretmen de istediği zaman istediği yerde öğrencileri ile iletişime geçebilmektedir. Ayrıca gelişen Web 2.0 teknolojisi sayesinde de öğrencilerinin neler yaptığını adım adım kontrol edebilmektedir. Akkoyunlu ve Soylu (2006) yaptıkları araştırmada Karma Öğrenme ya da Blended Learning’in avantajlarından birisi de sınıf içerisinde söz almaktan çekinen öğrencilere bireysel çalışma ortamı sunarak onların derse olan ilgilerinin azalmamasını sağlaması olduğunu belirtmişlerdir. Bu şekilde akademik başarısı zayıf olan ya da içine kapanık öğrencilere daha özgür bir ortam sağlanmış olup aynı zamanda öğretmenleriyle birebir ilişkide olma imkanı sunulmuş olacaktır. Bu da bu öğrencilerin kendilerine olan güvenlerini kazanarak akademik başarılarını yükseltip daha sosyal bir öğrenci olmalarına imkan sağlayabilir.
Ülkemizde Karma Öğrenme modelinin uygulanması için son zamanlarda ortaya çıkan Fatih Projesi çok iyi bir fırsattır. Öğrencilere dağıtılan tabletler sayesinde öğretmenler, derste işledikleri konularla alakalı alıştırmaları ya da çalışmaları sanal bir sınıf aracılığıyla öğrencilerine yaptırtarak zamandan ve mekandan tasarruf etme imkanına sahiptirler. Ancak öğretmenlerimize bu konuda daha çok eğitim verilerek derslerde teknoloji kullanımının daha etkili yapılması sağlanabilir.
Referanslar:
Akkoyunlu, B., & Soylu, M. Y. (2006). A study on students’ views on blended learning environment. Turkish Online Journal of Distance Education, 7(3).