Okullarda Eğiteknoloji

Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

0
Please log in veya register to do it.
Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır

Etkili bir teknoloji entegrasyonu sınıf içerisinde teknolojik cihazları bulundurmak ve onları bir şekilde kullanmaktan daha fazlasını ister. Hangi araçları, hangi uygulamaları ne zaman, nerede ve nasıl kullanılacağını bilmek gerekir. Böylece eğitimde teknoloji entegrasyonu daha verimli hale gelebilir. Eğitimde teknoloji entegrasyonu nasıl yapılır sorusunun cevabını bu makale sonunda bulabilirsiniz.

Daha önceki makalelerde ifade ettiğim gibi teknolojik imkanlar ne kadar kısıtlı olursa olsun bir şekilde var olan teknolojiyi sınıfa entegre etmenin yolları vardır. Bu nedenle yukarıda da belirttiğim gibi bu teknolojiyi doğru seçmek ve duruma uygun şekilde kullanabilmek gerekir. Bugün teknolojik imkanlar doğrultusunda az olan imkandan çok olan imkana doğru etkili bir teknoloji entegrasyonu nasıl yapılır, hangi web araçları kullanılır bunu göstereceğim.

Akıllı Tahta Ya da Projeksiyonla Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılmalı?

Eğer sınıflarınızda sadece akıllı tahta ya da projeksiyon varsa bu daha önceki makalede belirttiğim gibi seyrek düzeyde (sparse) teknoloji entegrasyonu imkanınız var anlamına gelir. Elbette bu üst düzey bir teknoloji entegrasyonu için yeterli değil ama yine de yapılabilecek bir şeyler var:

  • Akıllı tahtayı kullanarak video ya da görsellerle teknoloji entegrasyonu yapabilirsin.
  • Powerpoint, Prezi, Powtoon gibi araçlar kullanarak derslerinizi eğlenceli sunumlarla renklendirebilirsiniz.
  • Scholastic.com sitesinde yer alan akıllı tahta aktivitelerine göz atabilirsiniz.
  • Sanal el becerileri (Virtual Manipulatives) araçlarından faydalanabilirsiniz.

Sınıfta Tek Bir Bilgisayar İle Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Tek Bilgisayarlı Teknoloji Entegrasyonu – Görsel miro.medium.com adresinden alıntılanmıştır.

Bazı sınıflarda akıllı tahta ya da projeksiyon yerine bir adet bilgisayar bulunuyor. Böyle durumlarda teknoloji entegrasyonu nasıl yapılmalıdır? Elbette bu bir eksiklik ama yine de bu durumda emin olun yapılabilecek çok fazla etkinlik var. Bir öncekilere ek olarak şunları kullanabilirsiniz:

  • Sınıfta bir öğrenciyi dersinizi yazmanı olarak atayabilir ve bu bilgisayarda anlattıklarınızı not tutmasını isteyebilirsiniz. Böylece hem o öğrencinin öğrenmesi pekişir hem de sınıf adına ortak bir ders notu çıkarmış olursunuz.
  • Bir sınıf blogu oluşturabilirsiniz. Blogger, Google Sites, WordPress gibi web sitelerinden faydalanarak ücretsiz bir şekilde ortak bir blog sayfası oluşturabilirsiniz.
  • Livebinder aracını kullanarak sınıfta kullandığınız materyalleri organize edebilirsiniz.
  • Öğrencilerinize Google Dokümanlar, Penzu gibi araçları kullandırarak ortak hikayeler, sunumlar ortaya çıkarmasında yardımcı olabilirsiniz.

Sınıfta Birkaç Bilgisayarla Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Sınıfınızda bazen kişi başına bir adet düşmese de birkaç tane bilgisayarın olduğu durumlar olabilir. Ya da okul kütüphanesinden faydalanabilirsiniz. Peki birkaç bilgisayarın olduğu bir sınıfta teknoloji entegrasyonu nasıl yapılmalı? Bir önceki maddede yer alan etkinliklere ek olarak şunları yapabilirsiniz:

  • Öğrencilerinizin gruplar halinde blog sayfaları oluşturmasına imkan sağlayabilirsiniz. Blogger ve Kidblog bunun için uygun ama Kidblog belli bir yere kadar ücretsiz.
  • Voicethread aracı ile dijital hikayeler oluşturabilirsiniz. Ayrıca Storyboardthat aracı da öğrencilerinizin birlikte dijital içerikler oluşturmasına yardımcı olacaktır.
  • Öğrencilere Prezi, Powtoon, Google Dokümanları kullandırtarak sunum hazırlatabilirsiniz.
  • Classdojo ya da Edmodo gibi uygulamaları kullanarak sanal sınıflar oluşturabilir, materyallerinizi, ödevlendirmenizi, geri bildirimlerinizi oradan yönetebilirsiniz.
  • Öğrencilerinizin ToonDoo aracı ile karikatür oluşturmalarına imkan sağlayabilirsiniz.
  • Onların eğlenceli video ve animasyon oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için en iyi uygulamalar Emaze, Powtoon ve Moovly‘dir.
  • Voki aracını kullanarak karakter seslendirme yaptırabilirsiniz.
  • Öğrencilerinizle birlikte web site oluşturabilirsiniz. Weebly ve Wix bu konuda en güzel araçlardan.

Bilgisayar Laboratuvarında Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Bilgisayar Laboratuvarında Teknoloji Entegrasyonu – Görsel growingupinaustralia.gov.au sitesinden alıntılanmıştır.

Evet bu zamana kadar öğrencilerimiz yeteri kadar teknolojik araca sahip değillerdi, ancak yine de birçok teknoloji entegrasyonu yapmayı başardık. Peki her öğrenciye bir bilgisayarın düştüğü bir bilgisayar laboratuvarında teknoloji entegrasyonu nasıl yapılır? Bir önceki kısımda yer alanlara ek olarak şunları yapabilirsiniz:

Birkaç Mobil Cihazın Olduğu Bir Sınıfta Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Bilgisayar laboratuvarından daha pratik bir çözüm varsa her yere taşınabilen yani mobil cihazlar kullanmaktır. Mobil cihazlar kullanarak daha etkili teknoloji entegrasyonu yapabilirsiniz. Sadece birkaç mobil cihazın (tablet, akıllı telefon) bulunduğu bir sınıfta yukarıdakilere ek olarak şunları yapabilirsiniz:

  • Animoto ile videolar oluşturmalarına imkan sağlayın.
  • Ses kaydedici araçlar kullanarak grup tartışmaları yaptırabilirsiniz ve podcast yaptırabilirsiniz.
  • İnternetten araştırmalar yapmalarına imkan sağlayın.
  • Oluşturulan sanal sınıflardan materyaller paylaşıp görev paylaşımı yapabilirsiniz.
  • Sınıfta gruplar kurarak Kahoot ile yarışmalar yapabilirsiniz.

Bundan sonraki kısım yani kusursuz düzey (seamless) teknoloji entegrasyonunda her öğrencinin kendi mobil aracına sahip olması beklenir. Bu sayede yukarıda yapılan etkinliklerin neredeyse tamamını bu araçlarla yapabilirler. Aslında eğitim teknolojilerinin esas gerekliliği kusursuz düzey teknoloji entegrasyonu ama yine de görüldüğü gibi diğer durumlarda da farklı şekillerde teknoloji kullanımı sağlanabiliyor.

Eğitimde teknoloji entegrasyonu farklı düzeylerde farklı araçları kullanarak bu şekilde yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, teknoloji entegrasyonu demek dersin tamamını teknolojik cihazlarla anlatmak ve yürütmek demek değildir. Bu cihazlar bizim için ekstra bir materyal gibi olmalıdır. Tıpkı bir alıştırma kağıdı gibi. Dersin işleyişi devam ederken gerekli yerlerde teknolojiden faydalanmak en çok istenen durumdur. Bu şekilde olduğu taktirde kusursuz bir teknoloji entegrasyonu sağlanmış olur.

Teknoloji entegrasyonu nasıl yapılır sorusunun cevabını sizlere bazı araçlarla birlikte açıklamaya çalıştım. Bu konuda sormak istediğiniz soruları yorumlar aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu yazı dizisi böylelikle sona ermiş oldu.

Saygılar.

Bir Önceki Makale: Eğitim Teknolojileri ve 21. Yüzyıl Becerilerinin Önemi

İlk Makale: Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nedir?

Kaynakça

[1] https://www.edutopia.org/technology-integration-guide-implementation

Kavram Haritası Örnekleri ve Kavram Haritası Oluşturma
Eğitim Teknolojileri ve 21. Yüzyıl Becerilerinin Önemi

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF

  1. Emeğinize sağlık! cok verimliydi. ilk yapacaklarım arasında bu programlara tek tek göz gezdirmek olacak!