Bildiğiniz gibi Korona virüs salgını sebebiyle okullar tatil oldu, birçok iş yeri kapandı ve evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Bu süreçte öğrencilerimizin eğitim hayatından uzak kalmamaları için gerek Milli Eğitim gerek öğretmenlerimiz bireysel çabalarla birtakım uzaktan eğitim dersleri planlamaya başladılar. Milli Eğitim EBA TV oluşturarak televizyon ekranında ve eba portalda eğitim verirken öğretmenlerimiz de bazı uygulamalar aracılığıyla video dersler vermeye çalışıyor. Zoom uygulaması da bu uygulamalardan birisi. Benim de ilk günlerde videosunu çektiğim Zoom programı nedir nasıl kullanılır sizlere de buradan detaylı bir şekilde anlatacağım. Zoom programı ile ilgili sıkça sorulan soruları da aşağıda soru cevap bölümünden paylaşacağım. Sizlerin de sorusu olursa yorumlar kısmında bana iletebilirsiniz.
Zoom Programı ile Uzaktan Eğitim (Video – 1. Bölüm)
Zoom Programı ile Uzaktan Eğitim (Video – 2. Bölüm)
Zoom Programı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Zoom’da 80 dakikalık bir dersi ücretsiz üyelikle nasıl planlarım?
40 dakikalık 2 ayrı ders planlayıp katılımcılara iki tane link gönderebilirsiniz. Önce ilk ders yaparsınız, süre dolunca ikinci dersi başlatırsınız.
Zoom sitesinde Schedule a meeting kısmında “Recurring meetings” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Toplantı ID’sini Personal ID olarak seçerseniz tekrar tekrar link göndermek gerekmez.
Ücretsiz üyelikte bu mümkün değil ancak ücretli üyeliklerde farklı gruplar oluşturabiliyorsunuz.
Bu durumda host’un toplantıyı başlatmasını beklemeniz gerek. Host giriş yapmadıysa size bu uyarı görünecektir.
Maalesef Zoom uygulamasının henüz Türkçe desteği mevcut değil. Uygulamayı değil ancak siteyi Google Chromun özelliğini kullanıp sağ tuşa tıklayarak siteyi çevir deyip çevirebilirsiniz.
Elbette. Toplantıları başlatırken toplantı yani Meeting ID kısmını “Personal ID” seçerseniz bütün toplantılarınızın linki aynı olur. Bu biraz riskli ama bir derse başka kişilerde girebilir.
Yukarıdaki katılımcıların görüntülerinin üstüne çift tıklarsanız ortada sabitlenir. Yoksa konuşan kişininki görünür. Kimin görüntüsüne çift tıklarsanız o sabit kalır.
Hayır. 40 dakika dolduktan sonra yeni bir toplantı oluşturup ücretsiz bir şekilde devam edebilirsiniz.
Ekranı paylaştığınızda araç çubuğunun en sağında “… more” seçeneği çıkıyor. Oraya gelip “Disable participants annotation” seçeneğine tıklamalısınz.
Evet. Participants bölümünde “Mute all” a tıkladığınızda bir uyarı gelecek. “Allow participant unmute themselves” bu seçeneği kaldırırsanız kimse sesini açamaz
Muhtemelen webcamde bir sorun vardır. Eğer sorun yoksa Zoom ayarlarından “Video” bölümüne gelerek doğru kamerayı seçin.
Tabiki şart değil. Bu sizin plan yapmanızı ve linkleri önceden gönderebilmeniz için bir kolaylık sağlar.
Herhangi bir dosya türüne ekrana yansıtamıyorsanız direkt “Share Screen” derseniz zaten bütün uygulamaları yansıtmış olursunuz.
Genelde telefonlarda yaşanan bir sorun. Sebebi şu toplantıya girdiğinizde sol altta kulaklık işareti görürsünüz oraya tıklayıp telefondan mikrofon izni vermelisiniz. Olmuyorsa mikrofon bozuktur.
Tek kişi bile olsanız toplantı oluşturup, ekran paylaşıp, mp4 formatında toplantı kaydı oluşturabilirsiniz.
Facebook, Whatsapp, Telegram, E-mail vb. gibi öğrencilerinize ulaşabileceğiniz bir platformdan linki gönderebilirsiniz. Ya da Meeting ID verebilirsiniz.
Share kısmına bastığınızda sol altta “Share computer sound” seçeneğini seçmelisiniz.
Evet. Sizin bir “Personal ID”niz mevcut. Toplantıya girerken bu ID’yi Meeting ID olarak belirlemeniz gerek.
Yaklaşık 250 – 300 mb. 3 saatlik bir eğitim yaptım 2.5 gb harcadı. Tabi bu net değil çözünürlüğe göre değişkenlik gösterebilir. Zoom programı son zamanlarda veri harcamayı oldukça azalttı. 2020 Nisan ayında 2 saatlik bir görüşme 2 GB internet harcarken 2020 Temmuz ayında 2 saatlik bir görüşme yaklaşık 900 MB internet harcadı.
Grafik tablet temin edebilirsiniz. Ya da sayısal dersler için için bölü, üs, karekök gibi simgeleri yazabilecekleri bir editör önereyim. Bu ekranı paylaşırsınız. https://bit.ly/matematikeditor Başka bir öneri de Zoom’da telefonu ikinci kamera olarak kullanma ve masayı yansıtma. Bu yazının en altında videoya ulaşabilirsiniz.
Muhtemelen host toplantıyı şifreli yapmıştır. Hostunuza ulaşarak giriş şifresini temin etmelisiniz.
Evet bu mümkün. Bunu host yapabiliyor. Ekran paylaşımı yaptıktan sonra yukarıda “Remote Control” tuşuna tıklayıp kime kontrolü vermek istiyorsa onu seçebilir.
Evet. Toplantı başlar başlamaz aşağıda “Record” tuşuna tıklarsanız kayıt başlar. Toplantı sonlandığında Belgeler klasöründe Zoom klasörüne mp4 formatında kaydeder.
Evet. Chat bölümünde «File» seçeneği ile dosya paylaşabilirsiniz. Ayrıca, share kısmında drive, dropbox gibi araçlarla da dosya paylaşabilirsiniz.
Host buna izin verirse evet. Participants bölümünden bir kullanıcının üstüne gelerek “More” seçeneğine tıklayın “Allow record” diyerek izin verin.
Bu ikisi de aynı uygulama. Zoom ile Zoom Clouds Meeting arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Zoom uygulamasında telefonu kamera olarak kullanmak mümkündür. Droidcam uygulamasını indirerek telefonunuzu hem ikinci kamera olarak hem de kameranız yoksa kamera olarak kullanabilirsiniz. Aşağıda nasıl yapıldığının videosunu izleyebilirsiniz.
Merhaba Sayid hocam. Verdiğiniz eğitimlere başka bir online eğitim programını takip ettiğim için katılamadım. Zoom la ilgili bu paylaşımlarınız harika. Benim kafamda her şey daha netleşti bu paylaşımla. Şimdi kafasında zoomla ilgili sorusu olan herkesle paylaşacağım. Teşekkürler 😊
Dönser Hocam sevindim. Teşekkür ediyorum güzel geri bildirimleriniz için 🙂
merhaba,
zoom ile ders yaparken toplantı şifresi olmasına rağmen yabancı biri toplantıya girmeye çalıştı.Bu kişi büyük olasılıkla o an derste olmayan ve adını değiştiren bir öğrenci.Kim olduğu tespit edilebilir mi?
Maalesef kim olduğunu tespit etmek çok zor.
Merhaba “the host disable participant screen sharling” uyarısı için bir çözümünüz var mı?? Eba canlı ders esnasında yaşanıyor.
Merhabalar. Bunun çözümü Host olarak giriş yapan kişinin katılımcılara ekran paylaşımı izni vermesidir. Security butonuna tıklayarak Allow participant screen sharing ifadesi seçilmelidir.
Merhabalar.Ekran paylaşımı yapamıyorum. Host disabled participant screen sharing uyarısı veriyor. Share screen tuşunun yanında tırnak işareti olmadığı için security butonuna basamıyorum. Dolayısıylada ekran paylaşımı yapamıyorum. Buna bir çözümünüz var mı?
Merhabalar. Siz host olarak girince Share screen yapamamanız mümkün değil. Eğer host olarak girmiyorsanız host olan kişi sizi co-host yapabilir ya da direkt sizi host yapabilir. O ekran paylaşabilirsiniz.
Merhaba hocam zoomda her açılışta farklı id ile girin dedi idare bunu nasıl yapabiliriz
Hocam merhaba. Zoomda iki seçenek var: Birincisi otomatik oluşturulmuş ID’ler, ikincisi personal meeting ID dediğimiz hiç değişmeyen ID’ler. Siz toplantı oluştururken “Personal Meeting ID” kullanmayıp otomatik tanımlarsanız ID her zaman farklı olur. Umarım açıklayıcı olmuştur. İyi çalışmalar.
merhaba sunum slayt gösterirken aynı anda anlatan kişiyi de ekranın yarısında görebilirmiyiz.
Evet görebilirsiniz.